FAQ: SABnzbd (Win, Mac, Linux)

DOWNLOADEN MET SABNZBD

 

Als je usenet provider geen bijhorende usenet reader aanbiedt (de meesten) kan je gaan voor Sabnzbd.

De software is gratis en werkt op Windows, IOS en Linux. De handleiding staat op hun site, maar hier toch een beknopte om meteen aan de slag te kunnen gaan.

 

 

Installatie en configuratie SABnzbd

 

Download de software HIER en installeer het programma op je computer

Normaliter zou na de installatie een wizard opstarten. Wat je moet invullen is behoorlijk logisch (taal, skin etc.). Enkel bij stap 1 – server setup – moet je even bij de pinken zijn. Hier vul je de gegevens in die je usenet provider je gegeven heeft. Stappen 2 en volgende mag je gerust doorklikken; hier kan je meer geavanceerde instellingen ingeven die niet echt noodzakelijk zijn.

 

De gegevens die je nodig hebt zijn :

 

– adres van de download server
– user name en paswoord
Рde poort  (Het beste is uiteraard om een SSL poort te nemen; als dit niet zou werken probeer dan een niet SSL poort, meestal 119)
– het aantal connecties met de server die je provider je toestaat

 

Als je de gratis versie van free-usenet.com gebruikt, kan je deze gegevens terugvinden onder client area –> free account.

 

 

Je ziet ook een knopje ‘test server’. Klik erop om te zien of het werkt. Werkt het ? Prima, je kan nu meteen beginnen downloaden ūüėČ Beter is echter nog even te wachten en de volgende geavanceerde instellingen te configureren. Dit zal uw leven weer iets eenvoudiger maken. Maar als U echt niet kan wachten, scroll dan gerust verder naar de sektie “Strips downloaden”.

 
Geavanceerde Instellingen

 

Open SABnzbd en klik op het radertje rechts boven (of ga naar http://127.0.0.1:8080/sabnzbd/config/) om de instellingen te openen. Klik op “mappen”.

SABnzbd gebruikt een ‘complete’ (tijdelijke map) en ‘incomplete’ (voor verwerkte downloads – stripverhalen dus) folder. U kan dit wijzigen in iets anders. In onderstaand voorbeeld worden de tijdelijke bestanden opgeslagen in een subfolder van de download folder, en de verwerkte downloads in een andere (Stripverhalen). U kan dit wijzigen naar wat U wilt.

Als ‘bewaakte map’ MOET U allicht de download folder nemen. Dit is de folder waar de nzb’s die U van onze site download terechtkomen. SABnzbd kan deze folder voortdurend scannen naar nzb bestanden, en als hij er eentje vindt zal hij hem automatisch downloaden en verwerken. M.a.w. al wat U moet doen is op onze site op de downloadknop drukken en de rest gebeurd vanzelf (zorg wel dat SABnzbd aanstaat natuurlijk…)
 
FAQ: SABnzbd (Win, Mac, Linux)

 

Nu klikken we bovenaan op het tabblad “Categorie√ęn”. Het is mogelijk om verschillende categorie√ęn downloads (films, muziek e.d.) een aparte behandeling te geven. Wij beperken ons hier tot de stripverhalen.

We gaan er even van uit dat Stripverhalen de standaard categorie is. Ga nu naar ‘Nabewerking” en selecteer ‘+ opschonen’. Klik op opslaan.

We hebben zonet ingesteld dat SABNZB niet enkel de stripverhalen download, maar ook probeert eventuele fouten te herstellen en de strips uit te pakken, en ook eventuele rommelbestanden verwijdert.

 
FAQ: SABnzbd (Win, Mac, Linux)

 

We hebben aangegeven dat we de downloads willen nabewerken, nu gaan we dit nader specificeren.

Klik bovenaan op “opties”, rechts bevenaan op “geavanceerd” en scroll naar beneden tot je “Nabewerken” ziet.

Zorg dat de volgende instellingen zijn aangevinkt:
 
– Download alle PAR2-bestanden (PAR2-bestanden kunnen soms eventuele defecten helpen repareren)
– Negeer mappen binnen archieven (helpt ervoor te zorgen dat alle strips in 1 folder komen)
– In “opschoon lijst” plak je “jpg, jpeg, png, nzb, txt, dat, url, nfo, rar, zip”. Hierdoor worden bestanden met deze extensies verwijderd (dit is meestal reclame e.d. welke met de strips of andere bestanden wordt samengevoegd – vreselijk hinderlijk)
– In geschiedenis bewaren: bv. “Maximum voltooide downloads: bv. 5”. SABnzbd houdt een geschiedenis van je downloads bij en het is beter deze lijst niet te lang te laten worden
– Scroll nu een beetje verder naar beneden tot je “Naamgeving” tegenkomt. Selecteer hier “Vervang punten in mapnamen”. De naam van de maps voor je strips is de naam van het nzb bestand. Om technische redenen bevatten deze punten, deze worden nu spaties (bv. de nzb heet De.Rode.Ridder.nzb, je strips zullen in een mapje “De Rode Ridder” geplaatst worden.

 
FAQ: SABnzbd (Win, Mac, Linux)

 

Nu zouden alle strips netjes in 1 folder zonder storende reclame moeten terechtkomen. Er is wel 1 uitzondering: reeksen welke ooit een update hebben gehad. Deze zijn te herkennen aan de zip of rar extentie (dus niet nzb) en bevatten meerdere nzb’s. De originele nzb heeft de naam van de reeks, de update(s) beginnen met opeenvolgende nummers (658451, 658452 enz.). SABnzbd zal deze updates in afzonderlijke mapjes plaatsen (mappen 658451, 658452 enz.). Je kan uiteraard best de strips uit deze ‘update-mappen’ naar je hoofdmap voor deze reeks verplaatsen.

Dit was het voor de instellingen; hoog tijd dus om iets te downloaden!
 
 

Strips Downloaden

 

Als je nog in het configuratiescherm zit ga je naar het hoofdmenu door op het SABnzbd logo links boven te klikken.

SABnzb werkt als een downloadserver in de achtergrond op je pc, het is niet een klassiek programma dat zich opent zoals bv je browser of dergelijke. Je start het programma, en naargelang je configuratie opent je browser zich. Als je de browser sluit, blijft het programma in de achtergrond lopen. Om het terug op te roepen typ je in je browser http://localhost:8080/sabnzbd/. On het definitief te sluiten klik je op het hamburger icoontje rechts boven.
 

Gebruikers van de gratis versie van free-usenet.com, dienen om de drie uur een nieuw paswoord te genereren. Dit doen ze door in hun client area op de groene knop onderaan te drukken (niet vergeten eerst hun captcha op te lossen…). In SABnzb rechts boven op het ‘radertje’ klikken om het configuratiescherm te openen, dan op ‘servers’ –> ‘show details’. Je ziet nu de eerder ingevoerde configuratie instellingen, Verander het oude paswoord door het nieuwe, en klik op ‘save’.

 

We dienen een nzb bestand (of het zip/rar bestand indien de reeks ooit een update heeft gehad) naar SABnzbd te sturen. Dit kan op verschillende manieren:
 

SABnzbd zal je download folder scannen naar nzb bestanden indien je de geavanceerde instellingen van hierboven correct ingesteld hebt. Van zo gauw hij er eentje vindt, zal hij het beginnen downloaden. Dus het enige wat U dan nog moet doen is in EBoek op een download knop drukken, een kopje koffie gaan drinken en als het op is wacht er een stripverhaal op U in de ‘complete folder’ van je download directory (of de plaats welke je eerder hebt aangeduid). U mag zelfs het browser venster van SABnzbd sluiten – zolang het programma in de achtergrond loopt, blijft het zoeken naar nzb bestanden.

Wel een waarschuwing: ingeval hij een zip/rar bestand vindt (dus een reeks met updates), zal hij ALLES beginnen downloaden, dus ook de originele nzb met de strips die U mogelijk al hebt. In voorkomend geval kan U deze best stoppen en enkel de gewenste update downloaden.

Ofwel:

Op onze site klik je op de ‘download nzb’ om het nzb bestand naar je computer te laden. Dan ga je naar SabNzbd en klik je op ‘nzb toevoegen’ (add nzb, of op het ‘+’¬† knopje rechts bovenaan), daarna ‘nzb uploaden’ om de zonet van onze site gedownloade nzb (of zip/rar) te selecteren en toe te voegen. Je download start nu.

 

Als de download compleet is, zal het programma deze uitpakken en in je download directory plaatsen (of de plaats die je in de instellingen hierboven aangeduidt hebt.
 

Bestanden downloaden welke niet van EBoek.info komen

 

Eenvoudig, we gebruiken een usenet zoekmachine, zeg maar een Google voor usenet, zoals:

 

 

 

Gewoon hetgeen wat je zoekt ingeven en de zoekmachine doet de rest. Voor goede resultaten best wel zoeken in de relevante nieuwsgroepen.

Eens je gevonden hebt wat je zoekt, selecteer je dit, en dan klik je – afhankelijk van welke zoekmachine je gebruikt – op iets als ‘download/genereer nzb’.

De nzb wordt naar je computer geladen, en vanaf hier volg je dezelfde stappen alsof het een nzb van EBoek zou zijn.

Je kan ook veel nzb’s op nzbserver.com vinden. Dit is de online versie van spotnet (een windows programma). Dit is niets meer dan een door mensen gemaakte directory met hoofdzakelijk Nederlandstalige nzb’s, gerangschikt volgens categorie.