FAQ: SABnzbd (Win, Mac, Linux)

DOWNLOADEN MET SABNZBD

 

Als je usenet provider geen bijhorende usenet reader aanbiedt (de meesten) kan je gaan voor Sabnzbd.

De software is gratis en werkt op Windows, IOS en Linux. De handleiding staat op hun site, maar hier toch een beknopte om meteen aan de slag te kunnen gaan.

 

 

Installatie en configuratie SABnzbd

 

Download de software HIER en installeer het programma op je computer

Normaliter zou na de installatie een wizard opstarten. Wat je moet invullen is behoorlijk logisch (taal, skin etc.). Enkel bij stap 1 – server setup – moet je even bij de pinken zijn. Hier vul je de gegevens in die je usenet provider je gegeven heeft. Stappen 2 en volgende mag je gerust doorklikken; hier kan je meer geavanceerde instellingen ingeven die niet echt noodzakelijk zijn.

 

De gegevens die je nodig hebt zijn :

 

– adres van de download server
– user name en paswoord
– de poort  (Het beste is uiteraard om een SSL poort te nemen; als dit niet zou werken probeer dan een niet SSL poort, meestal 119)
– het aantal connecties met de server die je provider je toestaat

 

Als je de gratis versie van free-usenet.com gebruikt, kan je deze gegevens terugvinden onder client area –> free account.

 

Je ziet ook een knopje ‘test server’. Klik erop om te zien of het werkt. Werkt het ? Prima, je kan nu meteen beginnen downloaden 😉

 

 

SABnzb werkt als een downloadserver in de achtergrond op je pc, het is niet een klassiek programma dat zich opent zoals bv MS Word of dergelijke. Je start het programma, en naargelang je configuratie opent je browser zich. Als je de browser sluit, blijft het programma in de achtergrond lopen. Om het terug op te roepen typ je in je browser http://localhost:8080/sabnzbd/
 

Gebruikers van de gratis versie van free-usenet.com, dienen om de drie uur een nieuw paswoord te genereren. Dit doen ze door in hun client area op de groene knop onderaan te drukken (niet vergeten eerst hun captcha op te lossen…). In SABnzb rechts boven op het ‘radertje’ klikken om het configuratiescherm te openen, dan op ‘servers’ –> ‘show details’. Je ziet nu de eerder ingevoerde configuratie instellingen, Verander het oude paswoord door het nieuwe, en klik op ‘save’.
 

Je zal merken dat er in SABnzbd nog een hele hoop andere mogelijke instellingen zijn. Voorlopig moet het bovenstaande volstaan, maar desgewenst kan je je download folders wijzigen, er een timer opzetten enz.

 

Een nzb bestand aan SABnzbd toevoegen

 

Op onze site klik je op de ‘download nzb’ om het nzb bestand naar je computer te laden. Dan ga je naar SabNzbd en klik je op ‘nzb toevoegen’ (add nzb, of op het ‘+’  knopje rechts bovenaan), daarna ‘nzb uploaden’ om de zonet van onze site gedownloade nzb te selecteren en toe te voegen. Je download start nu.

ofwel:

Klik je op onze site met je rechter muisknop op de downloadlink, je selecteert het keuzeveld om de download link te kopieren, en in SABnzbd selecteer je op “fetch nzb”. SABnzbd zal nu de nzb rechtstreeks van onze site downloaden.

ofwel (aangeraden methode):

SABnzbd kan je download folder scannen naar nzb bestanden. Van zo gauw hij er eentje vindt, zal hij het beginnen downloaden. Dus het enige wat U dan nog moet doen is in EBoek op een download knop drukken, een kopje koffie gaan drinken en als het op is wacht er een stripverhaal op U in de ‘complete folder’ van je download directory. Om deze funcie te activeren ga je naar ‘folders’ en stel je de ‘watched folder’ in.

 

Als de download compleet is, zal het programma deze uitpakken en in je download directory plaatsen. Je standaard download direcory bevat nu twee nieuwe folders:

 

  • incomplete: hier zal SABnzb de voorlopige downloadbestanden plaatsen tot de download voltooid is.

 

  • complete: eens je download voltooid is en de rar bestanden uitgepakt zijn, zal je hier je stripverhalen vinden.

 
Je zal soms merken dat het verwachte nzb bestand op EBoek.info een ‘rar’ of een ‘zip’ bestand is. Dit gebeurt nadat we een reeks op de site van een update voorzien hebben (nieuwe strips aan een reeks toevoegen). Dit ‘rar’ of ‘zip’ bestand bevat dan zowel de originale, als de nzb(s) van de update(s). Je kan deze zip’s gewoon op je computer ‘unzippen’ en enkel hetgeen wat je nog niet hebt in SABnzbd ingeven, ofwel het hele zip/rar bestand op de bekende manier in SABnzb toevoegen. In het laatste geval zal SABnzb het bestand verwerken en ALLE nzb’s beginnen downloaden. Desgewenst kan je een download stopzetten (bv. als je enkel de update wenst).
 

 

Bestanden downloaden welke niet van EBoek.info komen

 

Eenvoudig, we gebruiken een usenet zoekmachine, zeg maar een Google voor usenet, zoals:

 

 

 

Gewoon hetgeen wat je zoekt ingeven en de zoekmachine doet de rest. Voor goede resultaten best wel zoeken in de relevante nieuwsgroepen.

 

Eens je gevonden hebt wat je zoekt, selecteer je dit, en dan klik je – afhankelijk van welke zoekmachine je gebruikt – op iets als ‘download/genereer nzb’.

 

De nzb wordt naar je computer geladen, en vanaf hier volg je dezelfde stappen alsof het een nzb van EBoek zou zijn.