FAQ: Usenet

WAT IS USENET?

 

Alle stripverhalen waar deze site naar verwijst, staan op het usenet

Usenet (nieuwsgroepen) is zo oud als het internet. Aanvankelijk ontworpen als een soort elektronisch chatbord waar men berichtjes kon achterlaten en over van alles en nog wat kon discussieren, is het in de loop van de jaren uitgegroeid tot een medium waar men anoniem grote bestanden kan uitwisselen. Haast alles wat op bv. bittorrent te vinden is, is voor het eerst op usenet gepost, en pas later op de andere kanalen.

Usenet heeft de reputatie om vrij moeilijk te zijn. Dit is niet noodzakelijk zo. We zullen aan de hand van een paar voorbeelden proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen hoe U bestanden van het usenet kan downloaden. Dit moeten niet noodzakelijk de bestanden van deze site zijn, U kan er ook boeken, muziek en films vinden. Kortom, als je het niet op usenet vind, bestaat het niet.

Je hebt twee zaken nodig om te kunnen downloaden : een newsreader en een account bij een usenetprovider. Het maakt in principe niets uit welke reader en welke provider je gebruikt. Let wel op : je provider moet je toestaan dat je vrij oude bestanden kan downloaden (= retentie moet minimaal 2000 dagen zijn)

Er zijn providers met supergoedkope abonnementjes, maar die blijken later dikwijls maar bestanden van hooguit een paar honderd dagen te kunnen downloaden – te mijden dus. Of toch niet helemaal, een beetje verder bespreken we er eentje waarmee je prima gratis van onze site kan downloaden.

 

Vocabularium

 

Usenet heeft zijn eigen woordenschat. Alhoewel de achterliggende techniek totaal anders is als het bekende bittorrent zijn er op het eerste gezicht overeenkomsten. Indien mogelijk zullen we de vergelijking maken met het ‘bittorrent equivalent’

Enkele begrippen die U moet begrijpen:

 

  • NZB bestand: vergelijkbaar met een bittorrent bestand. Het is dus een klein bestandje dat uw computer ‘de weg wijst’ naar het te downloaden bestand (stripverhaal). De ‘downloadlinks’ op deze site linken naar zo een nzb bestand. Het grote verschil met bittorrent is dat usenet met centrale servers werkt en het dus niet de gebruikers zelf zijn die de bestanden uploaden (seeden). De voordelen zijn legio: vermits je van een centrale server download is het bestand altijd beschikbaar en kan je altijd aan een hoge snelheid downloaden, terwijl je bij bittorrent maar moet hopen dat er genoeg seeders zijn. Ook is bittorrent totaal niet anoniem – iedereen met een beetje computer kennis – zelfs Stichting Brein – kan eenvoudig zien wat je aan het downloaden bent. De meeste usenet providers hebben de mogelijkheid om je download over een beveiligde SSL verbinding te laten lopen.

 

  •  usenet reader: de software die je nodig hebt om met een nzb bestand een strip te downloaden. In bittorrent taal; vergelijkbaar met utorrent, bittorrent, qbittorrent etc. Komt soms samen met je abonnement bij een usenet provider, maar verderop zullen we er enkele goede bespreken.

 

  • usenet provider: hier bestaat geen bittorrent alternatief voor. Vermits usenet met centrale servers werkt, moet iemand je er toegang toe geven. Dit is de usenet provider. In tegenstelling met bittorrent waar de gebruikers zelf voor server spelen, zitten hier commerciele firma’s achter die de servers hosten. M.a.w. het is (meestal) een betalende dienst, maar het valt goed mee als je ziet wat je er in de plaats voor krijgt. Bovendien kan je bij vele providers hun dienst gratis uittesten (bv. bij Easynews kan je gedurende 14 dagen 10Gb downloaden (wel SABnzbd gebruiken, hun browser werkt niet voor onze site), bij Newshosting 30Gb. Pure Usenet staat je zelfs toe om gedurende een week onbeperkt te downloaden. Op deze manier kan je dus volkomen gratis een paar flinke boekenkasten binnenhalen. Wel niet vergeten op tijd je abonnement stop te zetten. Als je daarna een licht abonnementje wenst om je collectie bij te houden, kan je Sunny Usenet overwegen.

 

Een vreemde eend in de bijt is free-usenet.com: zij bieden gratis usenet toegang aan met enkele restricties: de snelheid is beperkt en je kan maar drie uur downloaden. Daarna moet je een nieuw paswoord genereren om verder te gaan (een gepauzeerde download kan gewoon hervat worden). Deze beperkingen kunnen opgeheven worden door een spotgoedkoop abonnement bij  hen te nemen (vanaf 1 US). Wij hebben het uitgebreid getest met nzb bestanden van EBoek en zelfs de gratis versie werkt naar behoren (de meerderheid van de reeksen kan je binnen  de drie uur limiet downloaden, al raden we voor uw gemoedsrust wel aan om voor een betalende formule te kiezen als U onze site regelmatig gebruikt}.

 

Een andere mogelijkheid die zeker het vermelden waard is, is een zgn. “block account”. Sommige providers bieden een prepaid abonnement aan waar je een aantal GB kan downloaden zonder enige beperking in de tijd (zoals een prepaid kaart voor je mobieltje). Als je GB op zijn kan je je abbo eenvoudig terug “bijvullen”. Dit is vooral handig voor mensen die enkel strips en af en toe iets anders willen downloaden. Geen gedoe met maandelijks wederkerende kosten en geen druk om op korte tijd de hele site te moeten downloaden omdat dat abonnementje van een maand dat je genomen hebt dreigt te verlopen 😉 Het enige waar je extra op moet letten is de retentie. Onze oudste nzb’s zullen rond September 2017 de gezegende leeftijd van 1000 dagen bereiken, dus vanaf dan heb je echt een hogere retentie nodig. Hou hiermee rekening als je ineens 1 TB koopt! Om een geschikte provider te vinden, google naar “usenet block account”. Om je een idee van de prijs te geven : 200 GB kost rond de 8 USD (en daarmee kan je ruwweg 4000 stripverhalen downloaden). 

 

  •  Snelheid: hoe snel je kan downloaden. Je mag dan al wel de snelst mogelijke internetverbinding hebben, je download snelheid is afhankelijk van je usenet abonnement. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij de keuze van je provider/abonnement. Zeker als je van plan bent grote video bestanden te downloaden.

 

  • Verbindingen: vergelijk dit met een downloadmanager. De reden dat je een bestand sneller kan downloaden met een downloadmanager dan met je browser komt omdat de downloadmanager meerdere verbindingen met het bestand kan maken. Hetzelfde geldt voor usenet: hoe meer verbindingen, hoe sneller.

 

Vermits stripverhalen kleine bestanden zijn is het niet echt nodig om het snelste (duurste) abonnement met de meeste verbindingen te nemen (al is het best handig natuurlijk). Een reeks van 500Mb beschouwen we al als groot en kan je zelfs met het traagste abonnement binnen een paar minuten binnenhalen. Om een beetje comfortabel te werken raden we een downloadsnelheid van 10 Mbit/s of hoger aan.

 

  • Retentie: dit is hoe lang je in de tijd terug kan downloaden. Een bestand (bv. een strip) staat reeds een tijdje op de server van de usenet provider. Als je retentie bv 500 dagen is, kan je enkel bestanden downloaden die minder dan 500 dagen op de servers staan. De betere usenet providers bieden tegenwoordig abonnements formules met een retentie van over de 3000 dagen aan. Daarmee kom je nooit in de problemen.

 

Wij raden ten stelligste af om een usenet abonnement met een retentie van minder dan 2000 dagen te nemen. De meeste foutmeldingen die wij krijgen hebben te maken met een te lage retentie. Hou er ook rekening mee dat onze nzb bestanden verouderen. Een bestand dat vandaag 1000 dagen oud is, zal over een jaar een retentie van 1365 dagen nodig hebben!

 

  • VPN: oftewel Virtual Private Network. Dit heeft eigenlijk niets met usenet te maken, maar sommige providers bieden het als extra dienst aan. Met een vpn maak je een beveiligde verbinding met een server die (meestal) in het buitenland staat. Die (buitenlandse) server geeft je dan een nieuw (buitenlands) IP adress, waardoor het lijkt dat je in het betreffende buitenland zit. Dit is zonder twijfel de meest veilige manier van surfen, je bent immers totaal anoniem. Zoals E. Snowden en journalisten in China reeds lang weten is dit DE manier om de censuur en bijhorende great firewall te omzeilen. En vermits het lijkt dat je in een ander land zit, omzeil je meteen eventuele IP geo blocks. Handig als je vanuit de kamping in Frankrijk de Tour de France online wilt volgen of vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix wilt zien! Of beter nog: als ooit iemand het onzalige idee heeft om deze site onbereikbaar te maken, gewoon even je vpn aanzetten en voila, we are back 😉

 

Vermits het te verwachten valt dat in de loop van 2019 er in Nederland een definitief arrest in de zaak Stichting Brein/The Pirate Bay zal komen, en deze stichtig het niet zo voor ons heeft, gaan we er van uit dat ook EBoek binnenkort niet meer op een normale manier bereikbaar zal zijn. In voorkomend geval zal U wel echt een VPN nodig hebben. In afwachting raden wij U aan om VPN Unlimited te installeren. U kan de dienst gratis uitproberen.

 

Dus samengevat: je moet een passend abonnement bij een usenet provider kiezen, rekening houdende met de gewenste snelheid en retentie.

We hebben handleidingen geschreven voor de configuratie van de  SABnzbd  usenetbrowser en Android (tablets en telefoons)